Jdi na obsah Jdi na menu

JAK FOTOGRAFUJI LUMINISCENCI

   Mezi základní vybavení patří především dostatečně silný zdroj ultrafialového záření. V mém případě se jedná o rtuťovou křemennou výbojku, vybavenou tmavým skleněným filtrem pro odstranění nežádoucího viditelného světla.Rtuťové spektrum výbojek obsahuje především emisní záření v oblasti 254nm (krátkovlnné UV). Jiný typ UV-zdroje emituje potom v oblasti 366nm což je t.zv. dlouhovlnné UV záření. Jak již bylo řečeno jednotlivé oblasti se vydělují tmavými skleněnými filtry a různé minerály lumineskují při různých budících délkách UV-záření.

   Při fotografování luminiscence obecně je zapotřebí pracovat v tmavém prostoru (na př. fotokomoře). Vzorky vkládám na podklad, který nemá vlastní luminiscenci, která by dokumentaci rušila. V daném případě používám černou lněnou látku. K fotografování používám obyčejný digitální fotoaparát umístěný na stativu s možností nastavení samospouště. Z vlastní praxe mohu potvrdit, že krátkovlnné UV světlo budí luminiscenci většího množství minerálů, ale existují i nerosty s luminiscencí buzenou dlouhovlnným UV světlem. (366nm).

   Většina sběratelů zná luminiscenci typických minerálů (vrančický kalcit-děsivec s krvavě rudou luminiscencí, zeleně svítící hyality z okolí Valče nebo modře zářící scheelit z různých lokalit). V této souvislosti je třeba poznamenat, že luminiscence nerostu není v žádném případě identifikační metodou. Jsou známé minerály, které z různých lokalit lumineskují různě, vše je závislé na přítomnosti t.zv. aktivátorů obsažených v krystalové mřížce, nebo naopak t.zv. zhášečů.

   Luminiscenční postupy jsou poměrně atraktivní záležitostí, a proto je mnoho mineralogů ve své praxi využívá

pc090028.jpg

 

 

pb140026.jpg

                            

 

 

Náhledy fotografií ze složky Výběr minerálů lokality PŘÍBRAM

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Klára - pochvala

8. 12. 2021 12:38

moc zajímavé a krásné fotky