Jdi na obsah Jdi na menu

Kolekce krušnohorských nerostů

                                   KOLEKCE KRUŠNOHORSKÝCH NEROSTÚ

    V rámci fotodokumentace mých sbírek jsem dospěl k názoru, že by nebylo od věci vybrat charakteristické minerály té-které lokality a získat na první pohled přehled o tom co kde je, event. bylo v minulosti. Již na jiném místě těchto stránek jsem uvedl, že hlavní období mých terénních sběrů se datovalo kolem 80. let min. stol. V současnosti již tyto aktivity omezuji a jedná se spíše o příležitostné návštěvy starých známých míst a člověk se rád podívá na originál ukázky minerálů.

   Pokud jde o Krušné hory, tyto mám prochozené od Hazlova až po Krupku, včetně navazujících oblastí německého Erzgebirge s řadou zajímavých lokalit.

   Minerály jsem získával různými způsoby, asi jako většina mých kolegů. Jednalo se buď o přímý sběr na lokalitách, výměnou od místních sběratelů (tehdy se minerály ještě i měnily), nebo se daly získat v místních hospůdkách - třeba večer za láhev rumu od místních horníků (svým způsobem se jednalo též o výměnu).                 

   Na řadě míst v Krušných horách se mi podařilo i sfárat do tehdy ještě činných nebo prostě přístupných dolů. Bylo tomu tak na př. v Jáchymově, na Měděnci, na Krupce nebo i na Zlatém kopci u Abertam.

     V obrazové (fotografické) příloze  těchto stránek jsou minerály řazeny buď po jednotlivých lokalitách     (Cínovec, Krupka, Jáchymov...atd.) , nebo jsou uspořádány a fotografovány v tzv. kolekcích, t.j. Krušné Hory  1, K.H. 2  až K.H. 5., kde jsou zachyceny charakteristické ukázky dané oblasti.

 

 

 

 

   

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář