Jdi na obsah Jdi na menu

Lithiové suroviny ČR

   Lithium je fenoménem současné doby. Všichni o něm mluví, ale málokdo skutečně se znalostí věci.  Li patří mezi alkalické kovy vedle sodíku, draslíku  atd. V přírodě se vyskytuje pouze ve formě sloučenin, většinou silikátů ( křemičitanů ), někdy i jako fosfát aj. Využití lithia v dnešní době je především v elektrotechnice, kdy z něj a jeho sloučenin se vyrábějí vysokovýkonné baterie a akumulátory. Ty jsou vhodné pro využití v elektronice, ale i jako zdroje energie pro elektromobily, auta s hybridním pohonem a další specializovaná zařízení.

   ČR má poměrně bohaté zásoby lithných surovin, avšak v minulosti se příliš nevyužívaly. Pokud vím, tak se v 70. letech minulého století pouze v chemičce v Kaznějově u Plzně vyráběl uhličitan lithný pro potřeby lékařské jako antidepresivum a některé sloučeniny pro potřeby sklářského průmyslu a další speciální využití.

   Mezi lithné suroviny nacházející se v ČR patří především cinvaldit (lithná slída), hojně se vyskytující při těžbě a zpracování rud Sn a W v greisenech Krušnohoří. Ostatně název cinvaldit pochází z německého pojmenování Cínovce, t.j. Zinnwald. Cinvaldit obsahuje cca 3%  Li2O a v daném případě se jedná o křemičitan. Cinvaldit se vyskytuje také v okolí Krásna ve Slavkovském lese. Jak na Cínovci, tak i v Krásně, se bude v 1. fázi jednat především o zpracování úpravárenských hald ( t.zv. odkaliště) a v budoucnu by mělo dojít i na těžbu hornickým způsobem v hlubinných dolech.

   Mezi další nerosty s obsahem LITHIA v ČR patří mimo CINVALDITU třeba i růžový LEPIDOLIT, což je také lithná slída vyskytující se na př. na Hradišti u Rožné nbo v Nové vsi u Českého Krumlova a na řadě dalších dalších míst v t.zv. lithných pegmatitech. Dalším nerostem s obsahem lithia je AMBLYGONIT nacházející se na př. ve Vernéřově u Aše. Amblygonit je fosfát s obsahem cca 8% Li. Lithium obsahují i elbaity z turmalínové řady, na př. RUBELIT, VERDELIT atd. Jsou to ovšem jen mineralogické výskyty.

   Většina minerálů lithia vč. CINVALDITU obsahují řádově jen jednotky procent lithia a proces jeho získávání je poměrně náročný. Pravdou je, že v ČR existují miliony tun cinvalditu.

   Mezi země s nejbohatšími zásobami lithných surovin patří Bolivie, Chile, USA a několik dalších zemí. V Evropě zaujímá ČR jedno z předních míst (vedle Srbska) ve výskytu této suroviny s možností průmyslové těžby. Ovšem cesta ke kovovému lithiu a využitelným sloučeninám je značně složitá.

                         Cinvaldit,stanin-Cínovec                            Cinvaldit,Krásno,živcový lom

stanin-cinvaldit-cinovec.jpg.cinvaldit-z-zivcoveho-lomu-v-krasne.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář